وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که سپر مردم میشود و در مقابل فشارها، تهدیدات و تحریمها خود اقتصاد قدرت انعطاف پذیری از خودش نشان میدهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: مقاومت کردن یعنی انعطاف در مقابل فشارها و اگر این فشارها از اقتصاد عبور نکند وارد زندگی مردم خواهد شد و شغل آنها را تحتت تأثیر قرار خواهد داد و اقتصاد مقاومتی برای این درست شده است که این مشکلات حل و فصل کند.
رضایی گفت: مشکلی که وجود دارد این است که چرا مردم در اقتصاد نیستند که باید بگویم ملت ایران از 200 الی 300 سال پیش یعنی از دوران قاجار و پهلوی از اقتصاد بیرون رفتهاند، صنایع دستی گسترده ای را ما داشتیم که همه آنها از بین رفتند و از دسترس خارج شدند و در واقع پیام اقتصاد مقاومتی این است که میخواهد دوباره مردم را وارد اقتصاد کند.
وی با اشاره به آمار بیکاری در کشور اظهار کرد: جمعیت کل کشور ما 76 میلیون نفر است اگر زیر ده سالهها و بالای 60 سالهها را حذف کنیم 63 میلیون نفر در سن کار هستند که از این 63 میلیون نفر فقط 21 میلیون شاغل هستند بنابراین حدود 40 میلیون نفر غیر فعال داریم که 4 الی 5 میلیون آنها شاغل ناقص هستند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: بر اساس تعریف شغل یعنی این که اگر کسی هفته ای یک ساعت کار داشته باشد به او شاغل میگویند، یعنی حدود 17 میلیون از 63 میلیون نفر کار میکنند و 45 میلیون نفر در سن کار هستند اما کار نمیکنند در واقع این آمار نشان میدهد مردم در اقتصاد نیستند.
رضایی تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی میگوید همه مردم ایران که توانایی شغل دارند باید زمینههایشان فراهم گردد.
وی گفت:در حقیقت برداشت درست این است که وقتی به جوانان و امکانات کشور نگاه میکنیم میبینیم که این کار شدنی است چرا که جوانان ایران هسته ای را حل میکنند، موشکهای دو هزار کیلومتری درست میکنند و همچنین امنیت در کشور ایجاد میکنند اما آیا قادر نیستند زندگی خودشان را درست کنند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سؤال مبنی بر این که آیا تحریمها باعث به وجود آمدن چنین مشکلاتی شده است گفت: تحریمها دو سه سال است که پیش آمده اما حرف من مربوط به 200 سال وضعیت ایران است.
رضایی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی میگوید مردم را وارد اقتصاد کنید و این را نباید با خصوصی سازی در نظر بگیریم، مردمی کردن اقتصاد شامل کسب و کارهای خانگی شروع شده و تا کارخانجات و مؤسسات دانش بنیان میشود چرا که بخش خصوصی، تعاونی کسب و کار خانگی بخشی از اقتصاد مقاومتی است.
وی گفت: آزادی اقتصادی که ما در ادبیات اقتصادی داریم به دو شکل خود را نشان داده است یکی به شکل اقتصاد آزاد که همان اقتصاد سرمایه داری است و دیگری آزادی اقتصادی است که برمی گردد به این که ما مردم را در اقتصاد مشارکت دهیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: اقتصاد مردمی یک اقتصاد چند بعدی است اما هنگامی که ما تنها از علم صحبت میکنیم اقتصاد متکی به فناوری صحبت میکنیم یعنی اقتصاد تک بعدی است اما وقتی که از اقتصاد مردمی صحبت میکنیم و چون در مردم دانش و مهارت وجود دارد لذا اقتصاد مردمی یک مدل جدیدی است که اقتصاد مقاومتی بر اساس آن طراحی شده است.
رضایی با بیان این که انقلاب اسلامی یک نوع تفکر جدیدی از اداره جوامع را به وجود آورده است گفت: پیام انقلاب اسلامی این است که باید همه چیز را مردمی کنیم چرا که ما امنیت و دفاع را در ایران مردمی کردیم و موفق شدیم.
وی افزود: بحث اقتصاد مقاومتی این است که چرا ما راههایی را که موفق بودهایم را کنار میگذاریم و به دنبال راه های شکست خورده میرویم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سؤال مبنی بر این که در حال حاضر حدود 1 سال و 4 ماه از ابلاغ اقتصاد مقاومتی میگذرد ارزیابی تان از روند اجرای این سیاستها چیست افزود: گزارشهای ما طی ماه های آینده بیرون میآید که در اختیار مجمع و مقام معظم رهبری قرار خواهیم داد و آن موقع با آمار بهتر و دقیقتری میتوانیم صحبت کنیم.
رضایی گفت: در حال حاضر جمع بندی ما این است که دولت در زمینه های ابلاغ بخشنامهها و توجیه فرمانداران و استانداران تلاش خوبی انجام داده و تقریباً هیچ استانی نیست که نسبت به اقتصاد مقاومتی توجیه نشده باشد اما این که در بعد اجرا چه اتفاقی افتاده است بعداً خواهیم گفت.
وی در پاسخ به این سؤال که چه کارهایی باید برای این سیاستها انجام میشد گفت: یک ضعف اساسی را در کشور میگویم و از همه میخواهم دلسوزانه یک راهی پیدا کنند، در کشور ما حرفهای درست خیلی زیاد است اما اجرا نمیشود زیرا در مدیریت اصطلاحی بین اداره و مدیریت وجود دارد.
در بعد اقتصاد، کشور مدیریت نمیشود
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: در بعد اقتصاد ما کشور را اداره میکنیم اما در بعد اقتصاد، کشور مدیریت نمیشود یعنی ما در اداره مفهوم سیاست گذاری و نظارت کلان دارد تعیین محدوده های کار خوب عمل میکنیم اما این سیاستها و این محدودیتها تا بخواهد اجرا شود شکافی در آن وجود دارد که ناشی از خیلی از مسائل از جمله فرهنگی است که از گذشته به ما به ارث رسیده است.
رضایی اظهار داشت: برخی ها معتقدند فردا رابطه برقرار می شود و از آسمان فناوری و کالا به خانه ها وارد می شود که بیش از 60 سال است این حرف ها را می زنند.
خودباختگی ایجاد شده و خودباوری در اقتصاد بسیار ضعیف شده است وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه این نگاه ناشی از چیست که معتقدند باید با ابرقدرت ها رابطه برقرار کرد تا اتفاقی در درون جامعه بیفتد، بیان کرد: بخشی از نگاه مربوط به فرهنگ است و به گونه ای در جامعه کار شده که نوعی خود باختگی ایجاد کرده است و البته خودباوری در اقتصاد بسیار ضعیف شده است از این رو بعضی از افراد قبول ندارند که ما می توانیم کالایی با کیفیت تر از قبل بسازیم البته این گونه تبلیغ می کنند و 200 سال است که این تفکر در اقتصاد کشور شکل گرفته است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید براینکه دولتمردان و مجلسی های کشور به جای این که اعتماد به نفس در جوانان ایجاد و امکانات بیشتری در اختیارشان قرار دهیم بلکه توانایی های خودمان را هم باور نکرده ایم و این یکی از مشکلات اساسی ما است، گفت: ما خودباوری نداریم و می خواهیم از بیرون کسانی بیایند بحث های ما را درست کنند.
ما در بین مردم حرف های خوب می زنیم اما به مرحله عمل رساندن آن ها حرف دیگری است
رضایی بیان داشت: از روسای کشور و کسانی که فرمایشات مقام معظم رهبری را باید اجرایی کنند، نمایندگان مجلس استانداران، فرمانداران و .... حرف های خوب می زنیم اما مدیریت و تبیین کردن و به مرحله عمل رساندن این حرف ها، حرف دیگری است.
وی بیان کرد: مسائل در دفاع، سیاست و امنیت حل شده اما در فرهنگ و اقتصاد نتوانستیم پابه پای اداره کشور مسائل را مدیریت کنیم و بهره وری را بالا ببریم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سوالی مبنی براینکه افرادی عنوان می کنند اقتصاد مقاومتی خوب است اما امکان تحقق آن در حال حاضر وجود ندارد، اظهار داشت: این موضوع را قبول ندارم و دلیل آن این است که اقتصاد مقاومتی ناشی از یک بیداری است و اگر این تحریم ها وجود نداشت ما به سمت اقتصاد مقاومتی روی نمی آوردیم و ما بعد از تحریم ها بیشتر متوجه امکانات درونی گسترده خودمان شدیم.
تحریم داخلی از تحریم خارجی موثرتر است
رضایی در ادامه افزود: بعد از تحریم ها ما متوجه شدیم معادن، منابع و ظرفیت های ساخته شده داخل کشور غنی هستند و می دانیم تحریم داخلی از تحریم خارجی موثرتر است.
وی اظهار داشت: نظام اداری کشور بسیار هزینه بر است، 80 درصد بودجه دولت صرف نظام اداری می شود و فقط 20 درصد آن صرف عمران کشور می شود البته این نظام اداری از زمان رضا شاه درست شده است و تحول اساسی در آن صورت نگرفته است؛ هزینه های بسیار زیادی به جامعه تحمیل می کند و کارآمدی فوق العاده پایین و فساد آلود است اگر این موضوع را برطرف کنیم 5 برابر تحریم ها می توانیم اقتصاد را بهبود بخشیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به این که وقتی یک تولید کننده تسبیح بنکدار می شود نشان می دهد هزینه تولید بالا رفته است، ادامه داد: وقتی تولید کم می شود سفته بازی بیشتر می شود اما هنگامی که تولید افزایش پیدا کند متعاقبا سفته بازی کمتر می شود.
رضایی با بیان این که اقتصاد مقاومتی می گوید، وقتی می خواهید از سفته بازی رها شوید باید زنجیره ارزش را تکمیل کنید، اقتصاد مقاومتی باعث افزایش درآمد خانوار، اشتغال و تولید می شود و ما ظرفیت آن را داریم و باید آن را از بالقوه به بالفعل برسانیم.
وی با اشاره به این که ظرفیت های ما اعم از نیروی انسانی قابل است، گفت: کسانی در کشور در رابطه با علوم انسانی تحصیل کرده اند اما باید کسانی که فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی هستند به سمت تولید روی بیاورند و از طریق تجربه، دانش به دست بیاورند و باید با توجه به مزیت هایی که داریم برنامه ریزی کنیم و اقتصاد مقاومتی را رقابتی کنیم.
بدون حمایت جدی از اقتصاد مقاومتی یک کاغذ مقدس باقی می ماند
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: وقتی اختیارات به استان ها و فرمانداری ها داده شود آن ها در رابطه با مسائل برنامه ریزی می کنند زیرا مسئولیت به آن ها واگذار شده است، در حقیقت بدون اختیار دادن به فرمانداری ها و مردم و حمایت جدی از آن، اقتصاد مقاومتی یک کاغذ مقدس باقی می ماند.