أَ فَلا یَنْظُرُونَ إِلَى الْإِبِلِ کَیْفَ خُلِقَتْ"

بعد از آنکه اوصاف غاشیه و حال دو طایفه مؤمن و کافر را بیان نمود، دنبالش اشاره‏اى اجمالى کرد به تدبیر ربوبى که به خوبى دلالت بر ربوبیت خداى تعالى مى‏کند، ربوبیتى که مقتضى وجوب عبادت است، و لازمه آن هم رسیدن به حساب اعمال و جزا دادن به مؤمن و کافر است، مؤمن را در برابر ایمانش، و کافر را در برابر کفرش، و ظرفى که این حساب و جزا در آن واقع مى‏شود همان روز غاشیه است.
در این آیه منکرین ربوبیت خداى تعالى را نخست دعوت مى‏کند به اینکه در کیفیت خلقت شتر نظر و دقت کنند که چگونه خلق شده، و خداى تعالى آن را چگونه از زمینى مرده و فاقد حیات و بى شعور به این صورت عجیب در آورده، صورتى که نه تنها خودش عجیب است، بلکه اعضا و قوا و افعالش نیز عجیب است، و این هیکل درشت را مسخر انسانها کرده، (یک کودک از انسانها افسارش را مى‏کشد، و به هر جا بخواهد مى‏برد)، و انسانها از سوارى و بارکشى و گوشت و شیر و پوست و کرکش و حتى از بول و پشکلش استفاده مى‏کنند، آیا هیچ انسان عاقلى به خود اجازه مى‏دهد که احتمال معقول بدهد که شتر و این فوایدش به خودى خود پدید آمده باشد، و در خلقت او براى انسان هیچ غرضى در کار نبوده، و انسان هیچ مسئولیتى در برابر آن و سایر نعمت‏ها ندارد؟
و اگر در بین همه تدابیر الهى و نعمت‏هایش خصوص تدبیر در خلقت شتر را ذکر کرد، از این جهت است که سوره مورد بحث در مکه نازل شده و جزو اولین سوره‏هایى است که به گوش مردم عرب مى‏خورد، و در مکه در آن ایام داشتن شتر از ارکان اصلى زندگیشان بوده.

نگاه اجمالی

کمتر جانوری چون شتر می‌تواند ادعا کند که این چنین اثر تعیین کننده‌ای در تاریخ بشر داشته است، و اغراق نیست اگر ادعا شود که زندگی بدون وجود او برای انسانهایی که در منطقه بزرگی از جهان یعنی بیایان زندگی می‌کردند، ناممکن بوده است. و احتمالا تمدن هرگز در آفریقای شمالی و آسیای صغیر گسترش نمی‌یافت.

خانواده شترها شامل دو گونه از شترهای کوهاندار که در آفریقا و آسیا به چشم می‌خورند و همچنین شترهای بی کوهان آمریکا می‌شود. شترهای کوهاندار دارای قدرت مافوق تصوری در زمینه مقاومت در مقابل شرایط سخت کویری ، بدون نوشیدن آب برای مدت طولانی هستند. آنها که از بوته‌های خار کویر تغذیه می‌کنند، می‌توانند بدون آب در سفرهای طولانی کویری زنده بمانند. کوهان این شترها سلولهای چربی را انبار کرده و در زمان نبودن غذا از آن به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کند.

پاهای پهن شتر کوهاندار از فرو رفتن این حیوان در ماسه‌های نرم جلوگیری می‌کند. ساختمان بدن شتر چمن خوار بی کوهان ٬ فامیل کوچک شتر ، برای زندگی در زمینهای پر از سنگ ، در ارتفاعات بالا تطبیق دارد.

تاریخچه

شتر بیشتر از هفت هزار سال پیش اهلی گردید و از دو هزار سال پیش تاکنون هیچ گونه شتر یک کوهانه وحشی در دنیا دیده نشده است. شتر دو کوهانه تا پیش از 5000 سال پیش اهلی نشده بود و هنوز نوع وحشی آن در صحرای گبی در مغولستان وجود دارد ولی شتر دو کوهانه مانند شتر یک کوهانه در توسعه تمدن در مناطق بیابانی موثر بوده است .

امتیاز شتر بر دیگر جانوران

به طور کلی شتر نقش عمده‌ای در بازرگانی و حمل کالا ی گرانبها در راههای بیابانی بی آب و آبادانی داشته که در همان مسیر‌ها در حال حاضر شهرهای فراوانی ساخته شده است. شتر در مقایسه با دیگر جانوران ، مانند اسب کاملا استثنایی است. چون نیاز بسیار کمی به آب در مسافتهای طولانی و شرایط سخت بیابان دارد. در ضمن شکل بدن این جانور ، بسیار مناسب برای آب و هوای گرمسیری است. بدن جانور در قسمت بالای کمر باریک است و بنابراین در گرمترین ساعات روز که آفتاب کاملا عمودی می تابد سطح کمی از بدن آن در تماس با پرتو مستقیم خورشید قرار می گیرد.

اهمیت شتر

سازگاری جانور با محیط زیستش به نحوی است که حفظ تعادل مایع در بدن در هماهنگی کامل با عمل دیگر یاخته‌ها در شرایط سخت خشکی می‌باشد، آنچه نبود آن در دیگر جانوران باعث مرگشان در همان شرایط می‌گردد. کوهان برجسته شتر نیز یکی دیگر از بخش های مهم بدن اوست که در با شرایط محیطی هماهنگی کامل دارد. قبلا تصور می‌شد که کوهان محل اندوختن آب است، در حالی که می‌دانیم اینجا محلی برای اندوختن حدود پنجاه کیلوگرم چربی با دو عمل کرد متفاوت می‌باشد.

یکی به عنوان عایق گرما در پرتو سوزان خورشید و دیگری اندوخته‌ای از انرژی و آب است. زمانی که چربی می‌سوزد، هیدروژن آزاد می‌گردد که با اکسیژن موجود در هوا ترکیب شده و تولید آب می‌نماید، چیزی حدود 21 لیتر آب از 20 کیلوگرم چربی. این فرایند باعث ایجاد گرمای فراوانی می‌گردد، که واکنش طبیعی آن تعریف می‌باشد، ولی نتیجه نهایی آن در بدن شتر ایجاد آب برای رفع تشنگی ، مخصوصا در سفر می‌باشد که این امر بخصوص در شتر به عنوان حیوانی باربر بسیار حائز اهمیت است.

قدرت شتر

شتر در کاروان بین 170 تا 270 کیلوگرم بار را با سرعتی معادل 4 – 5 کیلومتر در ساعت حمل می‌کند. در کاروان معمولی شتر پنج روز حرکت می‌کند، و پس از آن آب و غذا دریافت می‌کند. هر شتر می‌تواند هفت روز بدون آب و غذا کار کند، در حالی که اگر کار نکند نصف این مدت را می‌تواند تحمل کند .

فواید دیگر شتر

شتر به غیر از خاصیت باربری عرضه کننده یک رشته تولیدات مهم می‌باشد. شیر آن بسیار چرب و پر از مواد غذایی است. گوشت آن خوراکی و از پوست آن کمربند ، صندلی و لباس تهیه می‌کنند. پشم آن برای تولید فرش و چادر و ار پیخال کاملا خشک آن به عنوان سوخت استفاده می‌گردد. به عبارت دیگر می‌توان گقت کمتر قسمتی از شتر وجود دارد که بی‌مصرف و دور انداختنی باشد و به همین جهت چندان شگفت انگیز نیست که قبایل بادیه نشین تصور می‌کنند که شتر گرانبها ترین دارایی آنهاست.

فواید گوشت شتر


گوشت‌ شتر از سدیم بیشتری برخوردار است اما میزان پتاسیم آن کمتر است.

فواید,گوشت,آکاایران,فواید,میزان,سدیم,میزان,سدیم,سدیم,میزان,قدرت,رنج,فراوان,لقمه,درصد

مصرف گوشت شتر برای افزایش قوای بدن، رفع تب و کنترل روماتیسم می‌تواند مفید باشد.
گوشت شتر از لحاظ شکل ظاهری شبیه گوشت گوسفند است. این گوشت‌ از سدیم بیشتری بر خوردار است اما میزان پتاسیم آن کمتر است و گوشت شتر تغذیه سالم زندگی سالم - خوبی برای بسیاری از مواد غذایی مهم و مورد نیاز بدن است.

این گوشت حاوی پروتئین‌های با ارزش غذایی بالا و تعدادی از ویتامین‌های مفید و مورد نیاز بدن نظیر ویتامین‌های گروه B و برخی از عناصر معدنی مهم نظیر آهن و فسفر و کلسیم است.
مصرف گوشت شتر برای افزایش قوای جنسی و رماتیسم و ضد بواسیر و رفع تب مفید است.

فواید خوردن شیر شتر

یک مجله تخصصی علوم شیمی اعلام کرد : شیر شتر برای بهبودی بیماری زخم معده و تصلب شرایین بسیار مفید است.

به گزارش خبرگزاری الاخبار الاسلامیه ، این مجله که در عربستان به چاپ می رسد نوشت : شیر شتر برای تقویت عضله قلب کودکان و جلوگیری از ابتلا به بسیاری از سرطان ها مفید است.

خانم دکتور سیدات عبدالمجید عضو هیئت علمی دانشکده علوم پایه شهر دمام عربستان در پژوهش خود استفاده از شیر شتر در وعده های غذای روزانه را برای درمان زخم معده و بیماری های سرطانی خواستار شد.

وی در پژوهش خود تاکید کرد : آخرین مطالعات علمی نشان می دهد شیر شتر یک شیوه درمان مفید برای مداوای زخم اثنی عشر و جلوگیری از ابتلا به سرطان است.

این مجله افزود: در شیر شتر پروتئین ویژه ای وجود دارد که نقشی مشابه هورمن انسولین دارد که در هر لیتر شیر 40 واحد از آن یافته می شود، این پروتئین میزان کلسترول خون را کاهش داده و مانع تصلب شرایین می شود.

این پژوهشگر عربستانی تاکید کرد : نتایج اولیه مطالعات نشان می دهد ترکیب اسیدهای آمینه در شیر شتر مشابه ترکیب هورمن انسولین می باشد و بر همین اساس میزان چربی گوشت شتر تنها 1 الی 2 درصد است.

منبع خبر : عصرایران